Mankato organiseert workshops voor scholen onder leiding van professionele kunstdocenten.
WORKSHOPS VOOR SCHOLEN
Kinderen hebben in grote, stedelijke gebieden weinig toegang meer tot een groene leefomgeving. Stedelingen zijn verder verwijderd van natuurlijke processen, zien weinig planten en dieren groeien. Er is een officiële naam voor dat tekort: nature deficit disorder. Oftewel: natuurtekortstoornis.
Uitgangspunt van de workshops van Mankato is daarom het herontdekken van een levende, natuurlijke omgeving. Daar is geen uitgestrekt natuurgebied voor nodig: ook aan een stukje oever of in een park kun je van alles ontdekken. Of op een groen schoolplein. Het gaat erom de activiteiten in een omgeving te doen waar niet alleen mensen, maar relatief veel andere soorten leven. Verschillende soorten bomen, vogels, bodemdiertjes, planten. Alles wat leeft doet ertoe. Daarom is het zo belangrijk om naar buiten te gaan, naar plekken met liefst zo min mogelijk stenen en beton.
Onze ervaring is dat kinderen en jongeren het geweldig vinden, zowel in het basis als voortgezet onderwijs. We hebben veel kinderen en jongeren geïnterviewd en wat we bij ze opmerkten is de zorg: waar gaat het heen met de wereld?
Met de huidige koers die we varen is het antwoord allesbehalve opbeurend. Maar, de meeste mensen reageren nog altijd het beste op positieve affirmaties, in tegenstelling tot kritiek en negativiteit. Door een positief voorbeeld te laten zien en ervaren, en met een beetje humor, willen we anderen inspireren om ook stappen te zetten in een nieuwe, hoopvollere richting. Wanneer je iets ziet waar je enthousiast van wordt en denkt: dat wil ik ook. Dan gebeurt er iets!
Wat deden we al? Zie het beeldverslag van ons project ‘Leven met water’:
Beeldverslag zigzagboekje A5
Informatie over nieuwe workshops voor zowel kinderen, jongeren als docenten volgt.